Olet täällä

Lyhyt johdatus puuhöylien maailmaan


Leikkiipä kenen kanssa hyvänsä assosiaatioleikkiä, yleisin vastaus sanaan ”puuseppä” lienee varmastikin ”höylä”. Se on samanlainen syvään juurtunut symboli kuin liikennemerkin höyryveturi tasoristeyksen merkkinä. Höyryvetureista poiketen käsihöylille löytyy vielä tänäkin päivänä runsaasti aktiivikäyttöä; sitä enemmän mitä pidemmälle puutyöosaaminen etenee. Puuhöyliä on valtava joukko. 1800-luvulla puun tasoitus ja silitys pöllistä puuesineeksi, ja kaikki ajateltavissa olevat muodot ja kaikkien osien sovittaminen toisiinsa piti viimeistellä käsin höyläämällä.

Tähän kaikkeen oli valtava määrä erilaisia puurunkoisia höyliä, joita valmistettiin Englannissa ja Amerikassa teollisesti tuhansittain erilaisia. Maailmalla tapahtui valtava murros 1800-luvun lopussa kun metallirunkoiset höylät löivät itsensä läpi. Kaiken kaikkiaan erilaisia konstruktioita oli varmasti kymmeniä tuhansia, joista nykypäiviinkin on säilynyt yleiseen käyttöön ja valmistukseen vielä satoja. Suomessa valikoima oli pienenpieni murto-osa tästä. Meille toki maahantuotiin pääasiassa ruotsalaisia ja englantilaisia työkaluja, mutta pääasiassa työkalut olivat itse tehtyjä tai pienessä mittakaavassa kotimaassa valmistettuja. Nykypäivänä on vaikeaa saada hankittua muita kuin anglo-amerikkalaisen perinteen mukaisia työkaluja, joitakin saksalaisia ”mannermaisia” höyliä ja aina vaan suosiotaan lisääviä japanilaisia työkaluja. Sen vuoksi tässäkään kirjoituksessa ei ole voitu keskittyä vain kotimaisiin höyliin tai täkäläisiin erityispiirteisiin, vaan esimerkit ovat aika angloamerikkalaisia.

Olen kuitenkin yrittänyt pitää mielessä kotimaisen näkökulman ja pitää sitä esillä aina kun se on ollut mahdollista. On vaikeaa jaotella höyliä yksiselitteisesti ryhmiin. Suurin osa höylistä on niin monipuolisia, että saman höylän voisi jakaa huoletta useampaan eri kategoriaan. Kun jako nyt kuitenkin pitää tehdä, niin voisin jakaa höylät toimintojen mukaan muutamaan ryhmään, joista jokaisesta on oma artikkelinsa.

Miten höylä toimii

Perustietoa höylän toiminnasta, terägeometriasta ja höyläämisen perusteista

Suorien pintojen muotoilun ja viimeistelyn höylät
- Rouhintahöylät
- Oikaisuhöylät (pinnan oikaisu tai tasopintojen sovittaminen toisiinsa)
- Pinnan viimeistely, silityshöylät

Erikoishöylät osien sovittamiseen ja viimeistelyyn
- Yksityiskohtien viimeistely, nyrkkihöylät
- Osien sovituksen erikoishöylät

Liitoksissa käytettävät höylät
- Ura- ja ponttihöylät
- Simssihöylät
- Yhdistelmähöylät

Puun muotoilun höylät
- Kavahöylät
- Laivahöylät
- Profiili- ja muotohöylät

Höylien käytöstä on olemassa erillinen pikku tietopaketti http://www.sihistin.fi/fi/tyokalut/hoylageometria.html
Pekka