Olet täällä

Puutalot

suomi

Pikkukeittiö 30-luvun kerrostaloon

Tässä kesällä rakenneltiin yhdessä siskolle keittiö. Tila oli haasteellisen pieni, pienimmät mitat 140x180 cm, takaosassa 180x180. Toisella seinällä haittaa teki iso hormisto, joka kavensi käytettävissä olevaa tilaa ja toisella seinällä oli valtavan kokoinen valurautapatteri keskellä seinää. Edellinen omistaja oli käyttänyt ...luovuutta erilaisten iikkeakaapistojen, lastulevyn, vanerin, kaakeleiden ja purukumin kanssa. Lähtökohta oli aika hirveä, ja tilaa oli haaskattu silmittömästi.

Parvekkeen ja ovikatoksen rakentelua

Kuva

Parvekeprojekti tuli tuossa "kesäprojekteissa" esiteltyä, mutta kun prosessista on tullut otettua pirusti kuvia, niin tykkäsin että kerron vähän yksityiskohdistakin. Varsinkin, kun nämä on juuri sitä perinteisintä puutyötä ja liitostekniikkaa, jolla asiat minusta kuuluu tehdä. Nämä voi tehdä naulaamalla - edellinenkin parvekkeenraasku oli naulattu

Kesän projekteja: parveke, portaat ja paljon muuta

Ettei aivan laiskaksi mainittais niin kuvasin tänään viime kuukausien tekosia.

Kesän aikana talo on valmistunut hämmentävällä tavalla. Miljoona vuosia roikkunutta projektia on yhtäkkiä ihan pienellä ja helpolla tavalla tullut valmiiksi. Vaikka nyt parveke, jonka niskapuut sahasin vanhoista parruista jo kolme vuotta sitten samalla kertaa kun sahasin kylppärin isoja listoja varten tarkoitetut kalikat.

Talo on valmistunut 1919, sen perusteella päätellen että yläpohjan turpeiden alla on hesareita 1918-1919, viimeiset löytyy marraskuulta 1919. Sillä

Eteisremontti

Kuva 

Eteinen oli alunperin melkoinen sokkelo. Sinne oli rakennettu 80-luvulla WC, joka tukki koko tilan. Rappukäytävä oli alunperin kylmää tilaa: Eteinen oli ahdas senkin vuoksi että kylmän rappukäytävän ja varsinaisen sisäeteisen välissä oli seinä.

Koska alakertaan haluttiin joka tapauksessa vessa, niin se suunniteltiin rappujen alle vanhaan komeroon. Tätä varten komeron etuseinää piti hiukan siirtää

Kylpyhuoneen koristelistatHalusin kylpyhuoneeseen ihan omat listat kolmestakin syystä. Ensinnäkin olen sitä mieltä että lista on parhaimmillaan koru, jolla ei suinkaan paikata virheitä, vaan jolla korostetaan eri rakenneosien rajoja. Toisekseen olisi ollut aika turhauttava hommata kaupasta parin listanpätkän takia metritolkulla listaa. Ja kolmanneksi: nyt jokaiseen paikkaan sai tehtyä juuri täydellisen kokoisen listan, eikä joka pätkää tarvinnut lähteä etsimään yksitellen.

Ovenkarmin rakentaminenNykyisin käytetään yleisesti kierrätysovia vanhojen talojen entisöinnissä, ja ongelmaksi muodostuu usein se ettei karmeja ole viitsitty purkaa mukaan. Näitä neuvoja soveltamalla saa rakennettua vanhan peilioven arvolle sopivan karmin.

Katon kangastus, kaakelointi ja panelointi

Jaaha, päivitetääs taas kylppärin edistymistä. 

Keittiön kaapistot

Kaappien suunnittelu alkoi jo ennen koko remontin alkua. Meillä on ulko-ovena selektiivimalli josta saa kannettua lastulevyä vain ulospäin ja kun edellinen keittiö kesti 30-luvulta tähän päivään, niin tavoitteena oli tehdä yhtä lailla pitkäikäinen keittiö. Lähdin siis piirtelemään kaappeja ihan itse valmiskeittiön sijaan. Pidän vanhojen kaapistojen huonekalumaisuudesta, eli tässäkin alakaapistoon on haettu pikkuisen mallia vanhasta piirongista vetolaatikoineen.

Keittiön seinät

Sillä aikaa kun lattialaudat olivat tasaantumassa keskellä lattiaa, seiniin vedettiin puukuitulevyt jotta levyn alapää saatiin lattiapinnan alle. Sisäseiniin tuli 12-milliset levyt, ulkoseiniin pantiin kaksi 12-millistä. Sähköjä vedettiin putkissa lattian alla ja kaapistojen taakse tulevat pystyvedot upotettiin pinnimmäiseen haltexiin.

Keittiön hirsityöt

Purujen alta löytyi "ihan pikkuinen" kolo. Ja kun kolosta työnsi kameran sisään ja räpsi muutaman kuvan, niin selvisi se vedon syy. Kamera oli muuten todella hyvä periskooppi tässä vaiheessa, tuonne reikään kun ei saanut oikein työnnettyä päätä ja taskulamppua yhtä aikaa.

 

Sivut

Subscribe to RSS - Puutalot