Olet täällä

Vinkki pensselien säilytykseen

Peseskelin taas viimeisen vuoden aikana käytössä olleita pellavaöljypensseleitä ja ajattelin jakaa pikkuvinkin pensselien pesusta ja säilytyksestä.

Säilytän pensseleitä raa'assa pellavaöljyssä oheisen tekstin mukaisesti:

http://www.sihistin.fi/fi/pintakasittely/pensselien_sailytys.html

Kuitenkin vanhoissa, hyvissä ja sopivasti parhaimmilleen kuluneissa pensseleissä on vähän se vika että pesty pensseli tahtoo jäädä kuivuttuaan harittamaan, niin että pensselin karvat taipuvat ulospäin. Tämä johtuu siitä että ensinnäkin pensselin tyveen harjasten sisälle kuivuu väkisinkin jonkin verran maalia, joka pakottaa karvoja ulospäin. Toisekseen märät harjakset törröttävät sinne missä on tilaa, ja pensseli leviää kuivuessaan aina.

Tuossa yllä olevassa linkissä mainittiin, että harjasten kärkiin voi sitoa puuvillalangan tms. estämään haritusta, mutta toisaalta lanka ei muotoile harjaksia kovinkaan kauniisti ja sen lisäksi pensseleitä pitää vielä suojella säilytyksen ajan pölyltä ja taipumiselta toisia pensseleitä vasten.

Paras keksimäni konsti on teipata harjasten ympärille muutama kierros ohutta makulatuuripaperia, voipaperia taikka jopa ihan talouspaperia. Suikale saa olla noin kaksi kertaa pensselin lavan pituinen: ensin pyöräytetään 3-4 kierrosta pensselin ympäri ja sitten taitetaan vapaa pää nätisti takaisinpäin ja pyöräytetään kierros teippiä pensselin tyveen pitämään paperia paikallaan. Paketti ei saa olla tiukka eivätkä harjasten kärjet saa olla pinteessä.

Kuten kuvasta näkyy, paperissa säilytetty pensseli on ryhdissään ja nätti. Toinen, vapaana kuivunut pensseli on kauhea viuhka, on selvää ettei tuollaisella mitään tarkkoja rajauksia tehdä.

harittaa

Ja toisessa kuvassa kasa paketoituja pensseleitä, valmiina säilytykseen. Paperi muotoilee harjakset kauniisti ja samalla pensselit ovat suojassa pölyltä ja harjasten taipumiselta säilytyslaatiokssa.

Kuva

Toivottavasti tuostakin on jollekin hyötyä, itse olen ollut tuohon keksintöön kovasti tyytyväinen. Saattaa kuulostaa vähän ylimääräiseltä työltä, mutta mitä enemmän pensseleitä käyttää, sen enemmän osaa arvostaa hyvää ja "käteen kulunutta" pensseliä.

Pekka