Olet täällä

Pikkujollan piirustukset

Yritin etsiskellä piirustuksia hyvin pieneen jollaan purjevenettämme Exocetiä varten.Verkosta ei löytynyt mitän käyttökelpoista ja muutkaan käytettävissä olevat arkistot antoivat yhtä laihoja tuloksia. Jollaa tarvitaan vain sadan metrin matkaan rannasta poijulle ja Manta on reilu viisimetrisenä vähän suuri rantautumisjollaksi. Jollan piti olla hyvin pieni, jotta sitä viitsii tarvittaessa hinata jo valmiiksi hitaan Exocetin perässä.

Löysin yhdet melko lupaavat linjapiirustukset jossa malli oli verratain hyvä mutta vene oli reilusti liian iso. Suurempi vene oli aivan selkeästi liian pyöreäpohjainen ja kapea ja mittakaavapienennöksestä olisi tullut sietämättömän kiikkerä. Skannailin piirustukset, vektoroin ne karkeasti ja piirsin CADilla "päälle" oman näkemykseni sopivasta runkomuodosta.

Koska piirustukset tuli laadittua luultavasti aika omintakeisilla menetelmillä, päätin kokeilla kuvien oikeellisuuden rakentamalla pienoismallin veneestä. Kun kuvat olivat valmiit, oli perin helppoa printata linjapiirrustus skaalassa 1:10 ja tehdä sen mukaan Kapa-levystä mallikaaret, joiden päälle pienoismallin sai laadittua. Varmaa on, että kaaret ovat vähän sinnepäin (lopullisesta mallista nyt puhumattakaan), mutta malli on symmetrinen ja näyttää ihan hyvältä. Vain veneen ketka eli parraslinja on liian suora, mutta 20 mm leveistä ja millin paksuisista "lankuista" ei saanut tuon makeampaa ketkalinjaa.

jollan piirustukset

Piirustukset...

valmis jolla
...ja valmis jolla

Tämän kokoisella projektilla on helppoa harjoitella venepiirustusta. CAD on sinänsä hyvä apuväline 2D-kuvien tekemiseen, mutta yhtä lailla homman voisi tehdä perinteisestikin, joustavilla viivaimilla ja paperilla. Itse pienoismallinkaan tekemiseen ei mennyt kuin kaksi iltaa.

työvaiheet
Piirustukset, pienoismalli ja mallikaaret

jolla

Täytyy vain toivoa että jossain välissä löytyy aikaa rakentaa itse jolla. Mutta onpahan nyt sentään ensimmäinen itse suunniteltu vene kirjahyllyssä...

Muutamia muita pienoismalleja

kutteri

Käsivaralta rakennettu kahvelikutteri, pohjautuu löyhästi jossain kirjassa nähtyyn ruotsalaiseen nuorisopurjeveneeseen.

luotsit

Kaksi varsin erilaista lähestymistapaa pienoismallien rakentamiseen. Ylhäällä vielä viimeistelemätön, puisesta rakennussarjasta tehty luotsikutteri Jolie Brise ja alla rautalankamalli, hahmotelma siitä miltä yhden sortin unelmavene voisi näyttää.

manta
Mantan pienoismalli jonka tein ystävälleni häälahjaksi. Runko on koottu neljä milliä pitkillä kupariniiteillä. Kuten näkyy, tässäkin mallissa parraslinja on aivan liian suora johtuen liian kapeista laudoista.