Olet täällä

Koristelistojen höyläys käsihöylillä

Meidän talossa on vanhoja listoja lukematon määrä. Talo on koottu purkuosista ja aika monessa listassa on jo valmiiksi naulanreikiä ja liimattuja halkeamia kun vanhoista osista on tehty uutta taloa 1919.

Kylppäriremonttia varten halusin tehdä muutaman listan lisää. Tokihan listoja olisi saanut vaikkapa Helsingin Erikoishöyläyksestä, mutta kun sieltä ei löytynyt juuri näkemykseen sopivaa listaa niin päätin tehdä itse. Tekemisen himosta, ei juuri minkään muun takia. Ehkä todistaakseni vaimokullalle että en ole hamstrannut verstaallista höyliä ihan turhaan. Päätin tehdä paneelin yläreunaan tulevat rintalistat, jalkalistat ja ovilistat. Onneksi kylppäri on pieni, ei siihen montaa kymmentä metriä mene.

”Hullulla on halvat huvit, idiootilla ilmaiset”. Hyvää puutavaraa on vaikea saada, mutta tähän puut tulivat ilmaiseksi. Käsin höylätessä tavaran on syytä olla todella ensiluokkaista, koska muuten höylä vaan repii. Tähän löytyi lääke vanhoista parruista jotka purettiin meidän talon saunasta joka jäi naapurin puolelle tonttia jakaessa. Parrut olivat jonkin vanhan talon kattoparruja, jossain niistä näkyi vielä räystään alle veistetty krumeluuri. Meidän talon ikkunoiden mittakaava viittaisi siihen että koko talon ainekset ovat peräisin isommasta talosta, joten parrut voivat olla sitä perua.

Klikkaa kuvia isommaksi jos haluat nähdä yksityiskohdat.

Sahasin ensin käsisirkkelillä apu-urat molemmin puolin parrua ja sitten moottorisahalla loput. Pelkkä Makitan sähkösaha ei jaksanut kovaa pihkaista puuta, ilman sirkkeliuria hommaan olisi mennyt iäisyys. Kuten näkyy niin taka-alalla on lisää samoja parruja vastaavaan tarpeeseen pilkottavaksi.

Ensin tein yhden listaharjoitelman johon en ollut tyytyväinen. Se tosin edellytti yhden höylän kunnostusta, mutta parempi tehdä puolen metrin koepätkiä kunnes muoto selviää. Enemmän olisi harmittanut parin metrin joutava listanpätkä johon ei ole tyytyväinen. Harjoittelu on tärkeää myös oikeiden työkalujen löytämiseksi. Ensimmäistä koepätkää vasten tarvitsin neljäätoista eri höylää, lopullinen profiili onnistui seitsemällä.

Tein lopullista muotoa varten toisen puolen metrin pätkän ja sahasin mallipalikan sen puolesta välistä. Päädyt ovat aina vähän huonoja mallin ottoon, vaaksa pari lankun päästä on aina hukkatavaraa. Höylätessä päädyt höylää väistämättä vähän eri tavalla. Vaikka kuinka olisi tarkkana niin profiili ei ole sama. Piirsin ensimmäisen oikean lankun päähän listan muodon.

Urahöylällä hivotellaan viivan viertä....

...ja kaarevateräisellä, rajulle lastulle säädetyllä rouhintahöylällä on hyvä ottaa hukkapuolelta ”löysät pois”. Kunnon kapea rouhintahöylä ottaa kolmen millin lastua niin että on ihan turha hukata hikeä vain ponttihöylällä ajeluun.

Pari varvia lisää ja muoto on kohdilla.

Muoto höylätään pyöreäpohjaisella höylällä. On tietysti selvää että muoto jo alunperin piirrettiin tämän höylän mukaan. Näitä on aikanaan myyty sarjoina, kuperien ja koverien höylien pareina. Vaikka kurvi on piirretty yhdelle höylälle, työstöjälkien silotteluun on kätevä käyttää numeroa pienempää.

Alareunaan tulee tuplahelmi, eli kaksi samanlaista puolipyöreää kohoumaa kuin helmiponttipaneelin reunassa. Se tehdään Stanleyn #45- monitoimihöylällä, johon saa aika litanian erilaisia teriä. Seuraavana kuva siitä valmiista tuplahelmestä.

Ala- ja yläreunaan on kiva tehdä pyöristys hyvin kapealla höylällä.

Valmis hukkapätkä ensi kuvassa, ja sama profiili kopioituna ensimmäiseen parin metrin pätkään lopullista listaa. Huomaa että tein molemmat koepätkät leveän lankun syrjään niin että profiilia olisi voinut tarvittaessa
leventää lankun puolelle. Yläprofiilista jäi ottamatta kuva, mutta se tehtiin tarkoitukseen rakennetulla puuhöylällä.

Ensimmäinen täysmittainen lista lastuineen. Sytykkeet varmistettu pariksi viikoksi uuneja varten :-)

Massatuotantoa varten on lupa ottaa sirkkeli käyttöön. Kun sain tehtyä ensimmäisen hyvän listan vähän koepätkää pidempänä, niin ajelin pari nelimetristä sirkkelillä samaan malliin. Pöytäsirkkeli olisi tietysti ollut hieno
juttu, mutta semmoista ei ole.

Kun ”verstas” on vain rapiat pari metriä pitkä niin pidemmät pätkät pitää tehdä pihalla. Ruuvasin tavallisten rakennuspukkieni reunaan joutilaan kuuden tuuman parrun että työtaso tuli tarvittavan korkealle. Ja kun listojen päässä on joka tapauksessa vaaksa pari hylkyä niin listan voi hyvin ruuvata paikalleen sen sijaan että kikkailisi puristimilla.

Pyöreällä höylällä tehty muoto on jo aika nätti ja lopullinen lista onnistui kauniisti.

Höylätessä on muutamia jippoja. Urat ajetaan ohjarilla, joko höylällä tai sirkkelillä ja niiden mukaan eletään. Uran pohjat mitoitetaan profiilin pohjaan ja niitä on hyvä käyttää suuntaviivoina muotoa hakiessa.

Toinen tärkeä juttu on ”tanssi” eli höyläämisen rytmi jolla profiilista tulee tasainen. Höyläys aloitetaan aina listan etupäästä. Höyläysliike lähtee jaloista ja joka työnnön jälkeen otetaan pieni askel taaksepäin.
Viimeistä simssiä vetäessä asia konkretisoitui parhaiten, taapäin kävellessä listaan jää lastu hännäksi joka askeleelle. Kuvassa tosin rytmi menee sekaisin ekan lastun jälkeen, kun yksi lastu katkesi rivistä. Kun on päästy taaksepäin listan päähän, tullaan takaisin eteenpäin pitkällä työnnöllä niin että edellisten lastujen jäljet putsataan eteenpäin tullessa. Se on todellakin tanssi, taapäin tullessa hitaalla rytmillä, eteen pidemmillä ohuilla iskuilla.

Samalla vauhdilla tökin menemään jalkalistat Stanleyn #55-yleishöylällä. Melkoisen näköinen härveli josta puuttuu vaan ryyppynappi ja vetonaru, mutta sillä saa tehtyä hirveän liudan eri profiileja. Alun perin siihen
sai vain vähän alle 50 terää, mutta kaiken kaikkiaan sille on tehty yli 100 erilaista teräprofiilia tehdastekoisena ja siihen voi kotikutoisena viilata liki minkä terän hyvänsä.

Ja viimeinen kuva tällä kertaa tehdyistä listoista. Kylppäri on pikkuinen, mutta eiköhän sen palasista tule useampikin juttu kirjoiteltua. Valmiiden listojen vieressä on keittiöstä löytynyt lattialista josta apinoitiin jalkalistojen malli.

Tärkeintä tässä prosessissa on ollut ymmärtää kuinka helppoa itse asiassa on tehdä kopioita listoista. Nämä kaksi erilaista olivatmielikuvituslistoja, koska halusin vain harjoitella. Mutta kun samat listat on tehty vuosisatoja just samoilla höylillä, niin ei se ole ihmistyötä kummempaa tehdä pätkä lisää samaa listaa jota jostain puuttuu. Höyläämö huutaa uusista teristä kapallisen rahaa ja jos löytää puusepän jolla on kyky tehdä listat käsin niin sille on hyvä maksaa se päivän parin liksa puuttuvista kymmenen metrin listoista.

Noin ne oli tehty, noin ne voidaan tehdä uudestaan vielä minä päivänä hyvänsä.

Pekka