Olet täällä

Mitä hittoa, sälekaihtimet?

Kävelin auringonpaisteessa töihin ja satuin sitten alkumatkasta katselemaan taloa, jossa oli julman isot ikkunat ja sälekaihtimet ikkunoissa. Mieleen tuli sanapari "sälekaihtimen väriset huoneet", joka oli jotenkin niin hieno että siitä riitti riemua koko tunniksi töihin kävellessä.

Ensin ajattelin tehdä siitä runon. Se kuulosti jotenkin täydelliseltä runon lopulta. Iskevä, mutta kuitenkin sillä tavalla ajatuksia herättävä että ihminen jää vielä hetkeksi miettimään että minkä värisiä on sälekaihtimen väriset huoneet ennen kun se on edes hoksannut että runo loppui jo. Sille vaan ei oikein lyötynyt kavereita sanoiksi. Se on jotenkin niin arvoituksellinen että se toisaalta tarvitsisi vain samankaltaisia sanapareja kaverikseen, muuten menee selittelyksi. Ja selittely ei sopinut sanoihin.

Kävelin pitkää hiekkatietä vasta-aurinkoon ja hengitin valoa. Syksyinen versio niistä kevään ensimmäisistä vähän lämmittävistä auringonsäteistä joita katsotaan yläviistoon silmät kiinni bussipysäkillä seistessä. Siihen ajatukseen tietysti olis voinut ottaa sälekaihtimet kontrastiksi. Aika lyhyellä hakemisella mieleen tuli tietysti työ ja hailakat huoneet, mutta ei silllä viitsinyt pilata päiväänsä.

Jäin siis miettimään sälekaihtimia ihan yleisenä ilmiönä. Miksi ihmiset rakentaa valtavia ikkunoita ja pitää sitten niiden edessä aina suljettuja sälekaihtimia, jotka haalistaa kirkkaatkin värit pölyisen ja harmaan näköisiksi? Sälekaihtimien hetulat siivilöi valosta kaiken elollisen.

Harva sanoisi ääneen että "haluanpa tässä sulkeutua umpinaiseen ikkunattomaan koppiin mököttämään yksikseni" ja silti tekee juuri niin suljettujen kaihtimien takana. Ja silti en uskaltaisi vetää suoria yhtäläisyysmerkkejä sälekaihtimien ja sisäänpäinkääntyneisyyden välille. Ennemmin ne kuvaa kai muuta suhtautumista elämään.

Sälekaihtimien takana on valheellisesti turvassa. Ulkoa ei tuijota pimeä sisään, eikä naapurit. Niille ei tarvitse tehdä mitään. Jotenkin kaihtimista on tullut staattinen turvaseinä maailman ja ihmisen väliin. Siinä kun verhotalon isäntä heilauttaa aamulla talonsa avoimeksi valon ja ihmisten katseiden tulla, seisoo ilkosillaan keskellä salin lattiaa kädet lanteilla ja karjaisee n'otta "kattookaa nyp perkeleet, tää o muh!", siinä sälekaihdinihminen taivuttaa kahta sälettä ja kurkistaa niiden välistä vihamielistä maailmaa, päästää sitten säleet rapsahtamaan yhteen kuin karkuun pyrähtävä pieni eläin.

Silmä sälekaihtimien välistä mieltyy jotenkin välinpitämättömyyteen tai arkuuteen. Tai kaunaiseen kyttäämiseen. Verhojen välistä voi kurkistaa viettelevaästi tai kainosti, mutta yritäpä samaa sälekaihtimilla. Niiden takana on myös aika vaikeaa olla itsetietoinen tai jopa vähän julkea, niinkuin verhojen reunustamassa avoimessa ikkunassa.

Tuntui hyvältä kävellä, antaa auringon paistaa puiden välistä kasvoille ja ajatella.

Töihin tultua laitoin luurit korville, pistin levyn soimaan, kastelin kukkani ja aloin kirjoittamaan. Tästä voi vielä tulla hyvä päivä.

Pekka