Olet täällä

Kuinka jaksaa remonttia?

Kirjoitin joskus ylös asioita joita olen itse remonttia tehdessa oppinut, usein kantapään kautta. En itsekään ole oppinut omia voimiani tarkkaan mittaamaan, mutta pikkuhiljaa tässä on kaikenlaisia remontteja tehdessä vuosien varrella viisastunut. Jos jotain pitäisi kiteyttää, niin muutamia ajatuksia alkuun. Tämä siis sillä oletuksella että talossa asutaan ja rempataan yhtä aikaa:

1) Tee vain yhtä asiaa kerrallaan. Vaikka voisi olla kätsää repiä kaikkien huoneiden tapetit tai muovimatot kerralla, niin muista että vartin repiminen voi vaatia kolmen viikon (tai monen kuukauden) paikkaamisen. Ota työn alle enintään huone kerrallaan, kyllä niitä asioita sitten purkaa sukkelasti viereisessäkin huoneessa. Rajaa remontti tarvittaessa vaikka katon ja lattian väliin pingoitetulla muovilla tai muulla jos työstä tuleva pöly ja törky uhkaa levitä ympäri kämppää, tai jos samassa huoneessa pitää elää toisessa nurkassa.

2) Älä aloita uutta ennen kun vanha on valmis. Viimeistele aina se ensimmäinen paikka ennen kun aloitat toisen. Älä kuvittele että "mä maalaan sitten noi kaikki alakerran lattialistat kerralla" vaan tee huone kerrallaan. Muuten puolet listoista on kuitenkin hukassa tai rikki sitten kun "muistat" ensi vuonna ruveta niitä listoja laittamaan. Palkitse itsesi tauolla aina kahden homman välissä. Sitäpaitsi jos remontti on riittävän rajattu, niin sinne voi laittaa ovet kiinni ja unohtaa koko homman pariksi viikoksi kesken työn.

3) Järjestä itsellesi pysyvä työtila ja varasto. Tämä on se paikka, johon työkalut ja maalipurkit tuodaan kun työ on tehty. Hanki niin paljon hyllyjä ja säilytystilaa, että asiat voi laittaa järjestykseen. Älä anna paikan ryönääntyä täyteen sekalaisia kasoja ja muovikasseja, vaan pidä kaikki esillä ja näytillä. Huonolla työmaalla työkalujen ja tarvikkeiden etsimiseen menee 70% ajasta (oikeesti) ja 90% käytettävissä olevasta kärsivällisyydestä. Ja rahatappioitakin syntyy kun kaikki on yhdessä kasassa sekaisin ja sotkussa.

4) Apropos työkalut: Kerää työkalut työmaallakin pakkiin jokaisen isomman työvaiheen jälkeen, vaikka tietäisit tarvitsevasi niitä parin tunnin päästä jossain seuraavassa hommassa. Tuntuu ehkä turhalta työltä, mutta kapineiden etsiskely limaisten tapetinsuikaleiden, naulaisten jalkalistojen, maalarinteippikääröjen ja maalisten suojapaperien joukosta on vielä turhempaa ja vie enempi aikaa. Sitäpaitsi nekin työkalut jotka enää ylipäänsä löytyy on työmaalla lojuessaan maalissa, mönjässä, sementissä, paskassa ja rikki.

5) Siivoa säännöllisesti. Kerää tavarat joka päivä ennen kun tulee ihan kamala väsy, eli aloita siivoaminen varttia ennen kun lopettaisit työt. Siivoa myös jokaisen työvaiheen jälkeen niin että työmaalla ei ole levällään kaikkea mahdollista joka työvaiheesta. Paitsi että romujen potkiminen ja siirtely vie loputtomasti energiaa, se tulee myös kalliiksi kun joka välissä särkyy jotain. Potuttaa ostaa uudet listat koko huoneeseen jos se puolen metrin pätkä oven vierestä sattuu puuttumaan tai olemaan ihan korjaamattomasti rikki.

6) Pidä huoli siitä että kotona on aina joku paikka johon pääsee karkuun remonttia. Oli se sitten ensimmäinen jo rempattu huone tai viimeinen vielä alkuperäinen, niin pidä huoli että jossain talossa on kokonaan remontilta rauhoitettu paikka jossa ei ole asennusta odottavia kalusteita, pahvilaatikkokasoja, remonttiryönää tai muutakaan tavallista elämää häiritseviä juttuja. Parhaassa tapauksessa tämmöinen paikka on makkari tai olkkari. Olkoon nyt vaikka vessa, mutta ihminen tarvitsee paikan jossa voi vetää pitkäkseen ja olla katsomatta remppaa silloin kun tekemättömät alkaa vilistä silmissä.

7) Siedä keskeneräisyyttä. Meillä on kylpyhuoneena toiminut vaneriseinäinen ihan itte omista päreistä laadittu "suihkukaappi" neljä vuotta ja sitä on siedetty siksi että on tiedetty että se kylppäri tulee joskus tehtyä. En olisi itsekään uskonut että siihen menee näin kauan, mutta jollain sitä on kuitenkin jaksanut. Sitäpaitsi suunnitelmat yleensä paranevat ajan myötä, kerralla suunniteltu ja kokoon rykäisty ei ole ollenkaan niin oma kuin monta vuotta mietitty ja haaveiltu.

8 ) Anna itsellesi anteeksi. Älä soimaa itseäsi aikataulujen, budjetin tai hermojen pettämisestä. Älä ole liian ankara. Jokaisella on varmasti sellainen olo että perhana, noi kaikki muut tekee niin paljon enempi ja osaa ja ei tästä tuu ikinä valmista. Hemmetti, jos sen laskee ankarasti niin me ei olla saatu valmiiksi kuin kaksi huonetta neljässä vuodessa. Ja sitten jos laskee vähän tarkemmin niin onhan siellä nyt vähän laitettu sellua vintille ja korjattu oikeestaan aika paljon ikkunoita ja viemäröinnit on uusittu ja iso osa putkista ja huonekaluja on rakennettu paljon ja niin, tulihan ne uunitkin muurautettua... Tässäkin huomaa että ihminen laskee saavutuksiinsa vain valmiiksi tehdyt, ei isojakaan hommia jotka eivät ole loppuun asti valmiita. Tee siis asia kerrallaan valmiiksi, niin se tuntuukin enemmältä.

9) Tee muita tärkeitä asioita välissä. Ei ole mikään synti pitää puoli vuotta paussia. Itse puuhastelin verstaalla ihan joutavia nelisen kuukautta puolen vuoden keittiöremontin jälkeen. Elämä ei ole pelkkää remonttia. Jätä työmaa johonkin sopivaan vaiheeseen, siivoa paikat ja elä välillä jos alkaa liiaksi ahdistaa.

10) Muista yhdessäolo, läheisyys, se toinen ihminen siinä vieressä. On aivan liian helppoa olla työmaalla kahdestaan yksin. Toinen huutaa perkelettä kellarissa ja toinen sähisee saatanaa vinttiä maalatessa. Illalla ollaan oltu leikisti "yhdessä" työmaalla koko ilta ja silti toinen on nähty vain pariin kertaan rappusissa tai sille on huudettu väärin tehdyistä hommista tai hukatuista tavaroista tai muuten vaan pahasta olosta. Joskus voi olla jopa niin että yhdessä tehden asiaan voi mennä pidemmästi aikaa kuin erikseen, mutta on silti tärkeää että se on tehty yhdessä.

Ja miesten on syytä muistaa että pelkät munat ei vielä ole tae siitä että itse osaa homman; jos tapetointi menee ekan kerran pieleen, niin se ei yleensä ole vaimon vika. Parempi lähteä sillä oletuksella liikkeelle että molemmat osaa uudessa hommassa yhtä vähän ja se opetellaan sitten yhdessä. Ja myönnetään puolin ja toisin jos se nyt ei mennyt ihan niinkuin on esitteessä luvattu. Vihatkaa vaikka sitten yhdessä maailmaa kun maalipurkki kaatuu, se on kuitenkin parempi kuin että vihaisitte toisianne.


Meillä on mennyt neljä vuotta ja valmiina ei ole oikeastaan kun vasta kaksi huonetta. Olkkari tehtiin ennen muuttoa, ihan sen takia että ajateltiin että talossa pitää olla se yksi huone. Siellä olisi voinut tarvittaessa elää niinkuin yksiössä vaikka muu talo olisi paljastanut isompia yllätyksiä. Toinen valmis huone oli keittiö ja nyt kolmantena on tulossa kylpyhuone. Aina välillä ahdistaa, mutta sitten pidetään paussi ja vuoleskellaan sihistimiä verstaalla.

Me ei olla enää oikein hirveitä riitoja saatu tästä hommasta aikaan, ehkä me riideltiin riittävästi vuosien puuveneprojektien aikana. Niiden etenemisestä ja kriiseistä tänkin tahdin oikeastaan todellisuudessa oppi. Tärkeintä on opetella kuuntelemaan itteä ja sitä toista kanssa.


Terveisin,

N!bong Bubunga
Dipl. Poppamies
Kyökkipsykologian dosentti