Olet täällä

Heloitus ja pikkuosat

Mantassa ei alunperin ollut minkäänlaisia purjeita, joten koko takila oli laadittava tuntumalla. Mastot ja puomit oli helppo mitoittaa vanhan saaristolaissäännön mukaan "kaikki niin pitkää, että mahtuu veneeseen", mutta entä kaikki muu?


Suunnittelin heloituksen itse, tämän kokoisessa veneessähän heloja ei ole paljon. Isoimmat yksittäiset työt olivat jaluksen kolminkertaisen taljan rakentaminen ja maston ympärille tulevien vitsasten vääntäminen katajasta.


Näin pieneen takilaan riittää kolminkertainen talja. Pienempikin saattaisi riittää, mutta kovalla tuulella tälläkin on jo tekemistä. Plokit on tehty 12 mm tammilaudasta ja kaikki helat on viilattu umpimessingistä. Köysipyörä porattiin 12 mm tammilaudasta reikäporalla ja hiottiin millin ohuemmaksi, jotta se mahtuu plokin runkoon. Jalusköysi on Hempex-hamppujäljitelmää. Kaikki muut köydet ovat joko tervatua hamppua tai tervattua pellavaa, mutta jalusköyden suhteen joustettiin vähän materiaalien alkuperäisyydestä. Hempex on mukavampaa pidellä pitkiä aikoja kuin kova hamppuköysi.


Masto tuli kiinni erikseen rakennettuun mastopenkkiin. Mastopenkki on vain paksu lauta, joka on molemmista päistään kiinni veneen kyljissä luonnonväärillä polvioilla. Penkkiin porattiin pari 20 mm:n reikää, joihin vuoltiin katajasta naakelit köysien kiinnittämistä varten. Kuvassa näkyy myös alin katajarenkaista, joilla purje on litsattu kiinni mastoon.


Keulapuu eli puuksprööti (ruots. bågspröt) on irroitettava. Kun näin pieneen veneeseen ei ole keulapuita yleensä laitettu, niin se pitää saada kiinnitettyä veneeseen mahdollisimman vähin muutoksin. Keulapuun asennus ei vaatinut minkäänlaisia muutoksia veneeseen. Se lukitaan veneeseen poikittaistapilla, joka kulkee keulapurjeen kiinnityslenkin läpi. Koko keulapuu on saranoitu siten, että se taittuu yhdeksi paketiksi säilytystä varten.

 


Muun askartelun ohessa tein Mantasta pienoismallin. Malli on mittakaavassa 1:20. Kylkilaudat ovat vähän reilun millin paksuista sirkkelillä sahattua "lautaa" ja vene on koottu 5mm pitkillä kuparisilla nauloilla, jotka katkaisin oikeaan mittaan ja niittasin.